Zoek
Sluit dit zoekvak.

De belangrijkste 6 minuten bij een reanimatie

6 minuten, het verschil tussen leven en dood. Als er namelijk binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd is de kans dat iemand een circulatiestilstand overleefd het grootst. Jaarlijks komen meer dan 15.000 situaties voor buiten het ziekenhuis om waar iemand gereanimeerd moet worden.

Heb jij ooit zo’n situatie meegemaakt?

Veel mensen denken vaak dat ze zo’n situatie nooit zullen tegenkomen. Dit hoort Justin Rustenhove van Red het Hart als instructeur vaak als hij een cursus verzorg.

“Onlangs heb ik een cursus verzorgd aan een groepje cursisten op de kazerne in Arnhem. Niemand had ooit zo’n situatie meegemaakt.

Nadat iedereen met een positieve beoordeling de cursus had afgerond werden de certificaten per mail opgestuurd. De cursisten hebben zich gelijk aangemeld voor het oproepsysteem hartslagNU.

De volgende dag kreeg 1 van die cursisten op de terugweg naar huis de melding: REANIMATIE!!! Ga direct naar de volgende locatie …, afstand 350 meter. Als eerste (binnen 2 minuten) kwam hij ter plaatse en is gestart met reanimeren. Doordat hij het juiste protocol heeft kunnen toepassen, heeft de persoon met de circulatiestilstand het overleefd met een goede kwaliteit van leven.

Als deze cursist niet in de buurt was geweest, had deze situatie heel anders kunnen aflopen. Juist handelen in zo’n situatie is dus echt levensreddend!”

Waarom zijn de eerste 6 minuten zo belangrijk?

Iedere minuut dat er niet gereanimeerd wordt, zal de overlevingskans per minuut met 10% afnemen. De kans op beschadiging van organen door zuurstoftekort zal ook toenemen. De overlevingskans bij een reanimatie in Nederland is +/-24% met een goede kwaliteit van leven.

In Nederland hangen op veel locaties AED’s. Dit zijn meestal locaties waar veel mensen komen. Denk hierbij aan: winkelcentrums, supermarkten, sportverenigingen, stations etc.

Vaak zijn er mensen aanwezig als iemand in een circulatiestilstand terecht komt. De meeste mensen weten ongeveer hoe ze moeten handelen, maar weten niet hoe dit precies moet. Door niet juist te handelen volgens het reanimatie protocol zal de overlevingskans ook afnemen.

Wat leer je tijdens zo’n reanimatiecursus?

 • Letten op je eigen veiligheid
 • Controleren van het bewustzijn
 • Alarmeren
 • Controleren van de ademhaling
 • Borstcompressie toepassen
 • Beademingen geven
 • AED aansluiten

Per kopje zal er een stukje theorie gegeven worden en zullen de praktische vaardigheden aan de hand van een demo worden uitgelegd. Ook zullen de handeling aan de hand van een demo uitgelegd worden. Na de demo zal er een oefenmoment zijn. Als alle theorie is behandeld en de handelingen geoefend zijn, zal er een toets moment volgen.

Na een positieve beoordeling zal dit worden verwerkt in het systeem en zullen de certificaten per mail worden verstuurd.

Wie mogen de cursus volgen?

Red het Hart hanteert geen leeftijdsgrens voor het volgen van de cursussen. Om je aan te melden als burgerhulpervelener bij Hartslag NU moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Iedereen kan een cursus volgen, als hij/zij maar kan knielen en kracht kan zetten op zijn/haar polsen.

Wat biedt Red Het Hart aan?

Red het Hart biedt de volgende cursussen en lessen aan:

 1. De volledige Cursus BLS/AED (Reanimatie) (€35,00 p.p.)
 2. De her certificering BLS/AED (Reanimatie) (€27,50 p.p.)
 3. Medische lessen voor kinderen op basisscholen (Op aanvraag)
 4. Thema dagen op scholen organiseren en verzorgen (Op aanvraag)
 5. Op aanvraag kunnen zij ook andere medische lessen verzorgen (Op aanvraag)

Alle cursussen en lessen verzorgen ze bij de klant op locatie. De prijzen zijn excl. Reiskosten.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de cursus BLS/AED en her-certificering BLS/AED deels of volledig. Je kunt dit nagaan bij je eigen zorgverzekeraar. Nadat je de cursus gevolgd heeft, kun je de factuur declareren. De certificaten die je ontvangt na het behalen van de cursus BLS/AED en de her-certificering BLS/AED zijn een Europees erkend certificaat.

Wanneer is het mogelijk om een reanimatiecursus te volgen?

Dagelijks is het mogelijk om een cursus of les te volgen. Ook in de weekenden is dit mogelijk. Stuur je aanvraag in via het contact formulier op de website van Red het Hart. Zij zullen contact met je opnemen en de mogelijkheden bespreken.

Burgerhulpverlener worden:

Heb je de cursus gevolgd?

Dan ben je in staat levens te redden. Je kunt je nu aanmelden als burgerhulpverlener.

Heb je de cursus nog niet gevolgd?

Twijfel niet langer! Om in heel Nederland binnen 6 minuten de juiste hulp te verlenen, zijn er 200.000 burgerhulpverleners nodig.    Kunnen we op jou rekenen?

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant
Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief