Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 tips voor het kopen van je eerste huis

Als je als starter op zoek gaat naar je allereerste koopwoning kan dit best spannend zijn. Een eigen huis is een grote stap en brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk om goed te weten waar je aan begint om de aankoop van een eerste huis vlot te laten verlopen en om vooral de juiste keuzes te maken. Wij geven graag 5 tips die je zeker nodig hebt bij het kopen van je eerste huis.

Schakel een makelaar in

Met een duidelijk beeld van het beschikbare budget en een overzicht van de wensen kun je jezelf tijdens de zoektocht naar jouw eerste koopwoning flink ontzorgen door een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar kan jouw belangen behartigen en flink onderhandelen voor een goede prijs. Bovendien houdt een aankoopmakelaar het aanbod goed in de gaten, zodat je geen enkele beschikbare woning hoeft te missen die aansluit bij jouw wensen. Dit scheelt je veel tijd en moeite in het proces.

Er zijn een hele hoop makelaars, maar voor een makelaar in de regio Zuid Holland is SMASH Makelaar Zoetermeer een aanrader.

Ken je financiële situatie als je een huis wilt kopen

Voor je serieus aan de slag gaat met het zoeken naar een woning is het belangrijk om goed zicht te hebben op jouw, en eventueel jouw partners, financiële situatie. Wat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Hoeveel kun je maandelijks missen? Zijn er schulden of vaste lasten die zwaar meewegen? Dit alles is belangrijk om in kaart te brengen, zodat je precies weet wat er binnen de mogelijkheden valt. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van de financiën.

Maak een wensenlijst

Het zoeken naar een passende woning verloopt een stuk vlotter als je enigszins weet waar je naar op zoek bent. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een overzicht te maken van wensen. Breng in kaart wat echt belangrijk is voor jou in je nieuwe woning. Is er een specifieke buurt of stad waar je graag wilt wonen? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een tuin of liever een balkon? Is het belangrijk dat er een basisschool of kinderdagverblijf in de buurt is?

Naast een wensenlijst is het ook belangrijk om duidelijk zicht te hebben op wat je liever niet wilt.  Vind je het bijvoorbeeld vervelend als het huis in de buurt van een treinspoor ligt? Heb je bezwaar tegen onder- of bovenburen? Of woon je liever niet in een kinderrijke omgeving? Dit zijn allemaal zaken die je beter vooraf voor jezelf kunt vaststellen. Het maakt de zoektocht naar een woning uiteindelijk een stuk gerichter en voorkomt mogelijke tijdsverspilling door het bezichtigen van woningen die niet goed bij je passen.

Doe je eigen onderzoek naar de woning en de buurt

Als je jouw oog hebt laten vallen op een bepaalde woning is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de buurt en de woning. Natuurlijk heb je van de verkopende partij de nodige informatie ontvangen over de woning en de straat, maar dit overzicht is meestal niet compleet. Als je echt wilt weten hoe het is om in deze buurt te wonen, dan zul je de tijd moeten nemen om de buurt te observeren. Zo krijg je zicht op de verkeersdrukte, de mensen die in de buurt wonen en de sfeer in de buurt. Neem ook de tijd om meer te weten te komen over de woning, zowel bouwkundig als historisch. Dit soort onderzoeken kan essentiële informatie opleveren die doorslaggevend kan zijn bij jouw uiteindelijke beslissing.

Laat je niet opjagen

In sommige gemeentes of wijken is de huizenmarkt erg overspannen. Het kan lastig zijn om hier een woning te vinden en de prijzen rijzen al snel de pan uit. Omdat er zoveel druk op de ketel staat, voelen veel mensen zich gedwongen om mee te gaan in de snelheid van aankopen en het opbieden qua aankoopprijs. Wij adviseren toch echt om dit niet te doen. De aankoop van een woning is een belangrijke stap waar je echt de tijd voor wilt nemen. Het is zeker niet iets dat je overhaast, onder druk van anderen, moet doen.

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief